KAI национална тенис лига

Турнирът за наградите на Juliany вече има своите победители

Лошото време се оказа основен противник на участниците в Турнира за наградите на Juliany – втори сингъл от календара на Национална тенис лига, който се проведе на кортовете на ТК „Малееви“ в София, в събота и неделя (18-19 април).

IMG_1

110 беше броят на тенисистите взели участие в надпреварата, сред които личаха имената на футболните съдий Таско Тасков и Георги Тодоров.

Поради дъждовното време в събота, голяма част от мачовете по предварителната програма не успяха да завършат и това усложни работата на организаторите. Наложи се в неделния ден част от тях да бъдат прехвърлени на още една база – ТК „Левски-София“ в Борисовата градина. За първи път от пет годишната история на лигата се проведе вечерна сесия. Точно в 21:45 започна последният финал от програмата – при мъжете 35+.

Освен с първата си вечерна сесия този турнир ще се запомни с изобилие от силни и оспорвани мачове, които тенисистите от две групи - новата Premium 18+ и 35+ предложиха.

Още от четвъртфиналите на Premium 18+ летвата започна да се качва – два от тях предложиха невероятен тенис. Радослав Владимиров срещна един от фаворитите – Милен Димитров. В мач, изпълнен с непрекъснати обрати, Владимиров показа по-силна психика в решаващите моменти и успя да победи с пробив в последния решаващ гейм (7:5). В другия четвъртфинал от долната част на схемата намиращият се в чудесна форма Теодор Венков победи Веселин Трифонов и си осигури полуфинал със своя приятел и чест съперник на корта – Радо Владимиров. Страхотна битка, една счупена ракета... и победа за Венков - първият финалист при мъжете Premium 18+. От горната част на схемата миналогодишният шампион Даниел Шопов не срещна сериозна съпротива по пътя към поредния си финал в лигата.

IMG_2

На финала Венков и Шопов изиграха един страхотен мач, завършил в тайбрек с победа за Шопов. Венков водеше с 8:7 и сервираше за титлата, но не успя да запази аванса си.

Габор Такач продължи победния си ход и в този турнир като се класира за финала при мъжете 45+. Другият финалист бе Емил Велчев. Победа за Такач и втора поредна титла за него.

IMG_3

В групата на мъжете 55+ се появи ново попълнение - Слави Такев. Това освежаване на редиците доведе до разместване на пластовете в тази група. И след като Христо Ангелов изненадващо отпадна още в първи кръг след загуба от Ангел Бабанов, Слави Такев се класира за финала, където го очакваше Иван Запрянов. И тук той поднесе изненадата като победи фаворита от горната част на схемата и миналогодишен шампион Запрянов.

При дамите изненада нямаше. Елена Андонова продължи победният си ход. На финала тя се наложи над Стефка Бончева-Илиева и спечели втората си титла за годината.

IMG_4

В най-многобройната група, тази на мъжете 35+, не липсваше интрига. В списъка на участниците присъстваше Петър Иванов, който след участието си в наскоро провелото се световно отборно първенство в Анталия имаше какво да покаже. Тук най-оспорваният мач, предложил качествен тенис, игра на нерви и демонстрация на сила и мощ, противопостави Иванов и победителя от първия сингъл на лигата за годината – Любомир Маринов. Напрежението не намаля до края на мача, за това говори красноречиво и резултатът – 9:8(5). Победа за Иванов и участие във финала. Веселин Чочков бе финалистът от другата част на схемата. Чочков изигра един силен турнир и за пръв път достигна до финал, показвайки страхотна мотивация за успех. Този финал се проведе в първата нощна сесия на лигата. Победата бе за Иванов - успешно негово завръщане в лигата. Поздравления и за двамата тенисисти, които въпреки късния час и хладното време показаха характер и воля на корта. Браво момчета!

Именно поради късния час на мача официалното награждаване на останалите победители се състоя преди това.

Ето и резултатите от изиграните финали в отделните възрастови групи:

PREMIUM 18+ : Даниел Шопов – Теодор Венков 9:8 (5)
Мъже 35+ : Петър Иванов – Веселин Чочков 9:2
Мъже 45+ : Габор Такач – Емил Велчев 9:4
Мъже 55+ : Слави Такев – Иван Запрянов 9:6
Жени: Елена Андонова – Стефка Бончева-Илиева 9:1

IMG_5

Победителите бяха наградени с купи и часовници Candino от Juliany, а за финалистите компанията-партньор на лигата предостави часовници с марка Festina.

IMG_6

А ден преди това Анелия Тенева спечели изящно бижу от Juliany, предоставено за играта на лигата.

Следващият турнир от календара на НТЛ е на кортовете на ТК „Дипломат“ в Горна Баня, София между 1 и 3 май.