KAI национална тенис лига

Колоритен тенис в Русе

В събота сутрин (9 май) гостуването на НТЛ в Русе започна с Megachim Tennis Open- турнир индивидуално от календара на лигата. Любезен домакин на проявата беше ТК „Приста 2011“, разположен в живописния Младежки парк на Русе, на брега на река Дунав. Условията за игра бяха чудесни и този път времето се усмихна и спести неприятните изненади за лигата.

При мъжете в Premium 18+ до полуфинал достигнаха - Слави Делчев срещу Деян Димитров и Симеон Тодоров срещу Цветомир Денев. Делчев се справи с Тодоров и на финала очакваше Денев, победилел от втория полуфинал.

1

При мъжете 35+ дебют в лигата направи Красимир Василев от Стара Загора. В първи кръг жребият отреди негов противник да е Добромир Ганев – втори в ранглистата за 2015. В доста оспорван мач, завършил 9:7 за Ганев, Василев показа чудесна игра и даде заявка за повишаване на конкуренцията в тази група. Ганев загуби на полуфинал от Емил Николов от Варна. От другата страна на схемата до полуфинал достигнаха Найден Жеков и Петър Котев. Жеков изигра силен мач и изхаби много емоций, но успя да победи и да се класира за финала.

7

При мъжете 45+ в отсъствието на водача в ранглистата Габор Такач, фаворити за спечелване на турнира тук бяха Пейчо Пейчев и Петър Радушев. И прогнозата се оправда - Пейчев си осигури финал като преди това победи Атанас Атанасов с 9:1, а Радушев надигра Валери Раков във втория полуфинал с 9:3.

В Русе бе малък броят на участниците в групата на мъжете 55+, едва пет участника, които сформираха една група. След изиграване на мачовете в нея до финал достигнаха обичайните заподозрени тук – Христо Ангелов и Иван Запрянов.

При дамите две русенки достигнаха до полуфиналната четворка – Искра Върбанова и Емануела Емануилова. Върбанова загуби от фаворитката Елена Андонова с 9:1 на първия полуфинал, Емануилова доста поизтощи Анелия Тенева във втория полуфинал. Победа за Тенева в тайбрек и краен резултат 9/8(4) и втори пореден финал на сингъл за нея. Поздравления за Емануела, която показа чудесна форма и воля за победа. Така при жените ни очакваше повторение на финала от последния сингъл на лигата, миналата седмица. Дали Тенева щеше да взема реванш остана да видим.

В същия ден, събота, но в ранния следобед стартира и OPEL CUP – турнира за двойки мъже. 15 двойки заявиха желание за участие в турнира, като 11 от тях бяха в групата до 45.

В горната част на схемата водачи бяха Слави Делчев и Красимир Василев, а в долната част - Цветан Бешевишки в тандем с Борис Монов.
Делчев/Василев стартираха с категорична победа участието си, а след това на полуфинал очакваха силната двойка от Варна – Емил Николов/Пламен Радев. Победа за Делчев/Василев с 9:5, в един мач, в който Красимир Василев продължи чудесното си представяне.

В долната част на схемата двойката Бешевишки/Монов също започна с победа и на полуфинал очакваше русенците Христо Пиперев и Стефан Шопов. Последните показаха страхотно превъзходство и завидни умения в играта и не случайно спечелиха мача с 9:2. Очертаваше се интересен финал.

В по-горната група - двойки мъже 45+, участниците сформираха една група. Удоволствие за публиката бе мачът между двойката от Русе Валерий Кинчев/Милен Цветков и Иван Запрянов/Григор Михов. В много техничен мач русенци показаха, че не са забравили нищо от състезателната си кариера от преди 40 години и доста поизмъчиха Запрянов/Михов. Всичко се реши в тайбрек – победа за Запрянов/Михов с резултат 7:6(2) и първа титла за новосформирания тандем.

В неделя бе денят на финалите при сингъла и двойки мъже, и старт на надпреварата при смесените двойки.

При мъжете Premium 18+, Слави Делчев победи Цветомир Денев с 9:1 и спечели втората си титла за тази година в сингъла на лигата.

2

В 35+ Емил Николов победи Найден Жеков с 9:6. Пейчо Пейчев и Петър Радушев изиграха един финал изпълнен с много дълги разигравания от основна линия и демонстрираха изравнени възможности и силна воля за успех. Този път Пейчев успя – победа с 9:7 и титла за него. При мъжете 55+ Христо Ангелов показа по-добра концентрация в решаващата точка и надигра своя противник и приятел Иван Запрянов с 9:6. При дамите умората си каза думата. Анелия Тенева и този път не успя да победи Елена Андонова и отстъпи с 9:2. Андонова спечели четвъртата си поредна титла.

4

След изиграване на финалните мачове в отделните възрастови групи първите шампиони на Megachim Tennis Open са: Слави Делчев – Premium 18+, Емил Николов – мъже 35+, Пейчо Пейчев – мъже 45+, Христо Ангелов – мъже 55+ и Елена Андонова – жени. Г-жа Румяна Антонова от „Мегахим“ Русе приветства победителите в първия Megachim Tennis Open, а наградите връчи г-жа Великова.

3

Победители от втория OPEL CUP при двойките мъже до 45 са русенците Христо Пиперев и Стефан Шопов. На финала те победиха Слави Делчев и Красимир Василев от Стара Загора в един оспорван и атрактивен за зрителите тенис мач, завършил с тайбрек и резултат 9:8 (4).
При двойките мъже 45+ победители в групата станаха Иван Запрянов (София) и неговият партньор от Пловдив - Григор Михов.

5

При смесените двойки победители са Елена Андонова и Петър Котев от София. На финала те победиха двойката Анелия Тенева (София)/Петър Радушев (Варна) с 9:5 в един техничен и приятен за зрителите мач.

6

В двата дни на турнира от „Автосвят“ Русе, дилър на ОПЕЛ България, осигуриха тест драйв за всички участници на турнира. Те предоставиха едни от най-атрактивните модели на престижната марка измежду които имаше и впечатлителен ретро модел на ОПЕЛ.

Следващият турнир от Национална тенис лига е за двойки и ще се проведе в Ямбол на 30 и 31 май.