KAI национална тенис лига

Тенисът е джентълменски спорт

Едно интервю с Георги Тодоров и Таско Тасков – футболни съдии и участници в първия турнир за двойки мъже от КАИ НТЛ.

Момчета, откъде сте, виждаме, че сте с еднакви анцузи на Andrwes, много добре екипирани като двойка, така че разказвайте

Таско Тасков: Съдии сме по футбол в “А” група, дори Георги е международен съдия. Днес решихме да поиграем тенис, а утре (9 март) ръководим футболни мачове, аз ще съм главен съдия, а Георги ще е асистент. Това просто е официалната ни екипировка за футболните мачове.

интервю с Георги Тодоров и Таско Тасков

Как съвместявате тениса и футбола

Георги Тодоров: Ами тениса го използваме за поддръжка, за подготовка за мачовете, за физическа подготовка, поддържаме ниво по този начин. Мачовете са обикновено събота и неделя, рядко са през седмицата, така че ние тренираме през седмицата. Когато нямаме мачове имаме възможност и играем тенис.

Какво включва тренировъчната ви програма – как се подготвяте за футбола и как за тениса

Г.Т.: За тениса не се подготвяме специално, то ни е на любителско ниво. Таско е бивш футболист, а аз бях волейболист. Иначе през седмицата поддържаме по различен начин -тичаме, имаме специфични подготовки, различни упражнения, като той е главен съдия и има по-различна подготовка от моята. Аз съм страничен съдия, на мен ми трябва повече устойчивост и ускорение, а на него повече скоростна издръжливост.

Т.Т.: Имаме къси спринтове и совалки, характерни за футбола, които са много важни за съдийството. Бързия спринт и техниката на обръщане са от особено значение. Много често даден отбор губи топката веднага и ние трябва бързо да настигнем футболистите, и тениса ни помага много за това. Лично на мен тениса ми помогна много, когато бях на един курс в УЕФА миналата година. Имахме един нов тест, който снема различни нормативи - тестът йо-йо. Той в общи линии представлява бягане на 45 отсечки дълги около двайсет метра с различна скорост. Прави се на терена, а не на пистата, както е при останалите тестове. Мисля, че тенисът много ми помогна да покрия този тест.

Какво е общото между съдийството и тениса

Т.Т.: Аз мисля, че имат много общо. Ние, като съдии на терена трябва да следим за феърплей между футболистите, а както знаем тенисът е един от най-джентълменските спортове и според мен това доближава двата спорта – феърплейя и джентълменството.

Това е дебютно участие за вас като двойка. Как оценявате представянето си на корта

Т.Т.: Ние много не сме играли двойки с Георги заедно. Абсолютни любители сме и сме играли най-много два или три пъти. Не сме много сработени. Имахме нещастието жребият да ни изправи срещу една от най-силните двойки тук, доколкото чуваме между състезателите (Габор Такач/Марио Райнспергер). Нямаме нищо против. Дойдохме, видяхме, опитахме. Има следващ път и смятаме, че ще се представим доста по-добре.

Амбицирани ли сте да продължите участието си в турнирите от КАИ НТЛ

Т.Т.: Да, разбира се.

Г.Т.: Да амбицирани сме, стига да нямаме мачове по това време.

Макар че, турнирите са през лятото, а ние тогава мачове нямаме. Тъй че можем да ги съчетаваме. Ще се пуснем със сигурност. Ако имаме възможност ще се пуснем още на следващият турнир.

Пожелаваме ви успех и благодарим за това интервю.