KAI национална тенис лига

В смесените двойки е важно да има разбиране между партньорите

Разговаряме с победителите от първия турнир за смесени двойки OPEL CUP – Елвира Вергиева и Слави Делчев. В КАИ НТЛ Елвира е шампионка при жените 40+ за 2013 година. През същата година тя и нейният партньор Велислав Лазаров печелят турнира на Пежо за смесени двойки. Слави е държавен шампион за ветерани във възрастова група 35+ за 2013-та и шампион на КАИ НТЛ от първият турнир на лигата за 2013 г.

победителите от първия турнир за смесени двойки OPEL CUP – Елвира Вергиева и Слави Делчев

Предизвикателство ли е за вас участието в OPEL CUP и защо?

Елвира Вергиева: Да, да. Вече съм печелила турнира на Пежо и сега OPEL CUP е предизвикателство за мен.

Слави Делчев: Така смятам и аз. Първо, хубавото е, че Опел искат да помагат на лигата - чудесно е, че се намират такива хора, защото в днешни времена всички знаем, че е трудно. И естествено, че OPEL CUP е предизвикателство още повече да участвам с човек като нея. На различна възраст сме и хората няма да кажат, че аз съм тук, за да спечеля на всяка цена. Аз просто искам да се забавлявам на турнира, харесва ми много организацията и ще продължа да играя с нея, ако тя иска.

Е.В. Ее, разбира се, аз обещавам да не потъвам..от време на време.(усмихва се)

С.Д.: Няма проблем..Победата не е на всяка цена важна..Много я искам винаги, но не на всяка цена.

Какво ви привлича във формата смесени двойки

Е.В.: Оо, когато имаш насреща жена е много по-лесно да играеш, отколкото срещу двама мъже. На мен лично ми е много по-приятно. По-уверена се чувствам, когато има и жена.

С.Д.: Това е от гледна точка на жените, но погледнато от моя гледна точка във формат смесени двойки можеш да покажеш много повече техника отколкото на мъжките двойки. Там нещата са малко по-различни. Докато тук – един истински тенисист, той е спортсмен, не само тенисист, трябва да играе смесените двойки не по този начин, по който някои ги играят. Не е казано, че трябва да убие жената. Според мен е абсолютно задължително да спечелиш точката красиво и хубаво без да застрашиш по никакъв начин партньорката отсреща, не само твоята, но и тази от другата страна на мрежата и смятам, че това даже е и мой призив към другите, които играят – така трябва да играем, а не да изплашат противничките с някакви извънземни удари и да се доказваме пред жените. Така смятам на сто процента, това е моята гледна точка и така играя аз. И съм виждал и други играчи, които играят много интелигентно спрямо жените отсреща. А за самата жена – тя си е сложила главата в торбата и трябва да е готова за това, да не очаква, че отсреща стои джентълмен, който ще я пази..

Е.В. Да така е, аз не се притеснявам, най-много някоя синка..

С.Д.: Така че жените, които играят срещу мен да не се страхуват, че ще ги ударя. Никога няма да направя такова нещо.

Какви са критерийте, когато избирате партньор за смесени двойки. На какво трябва да отговаря

С.Д.: Аз лично никога не съм избирал партньор и не съм играл смесени двойки. Играл съм на съвсем приятелско ниво, така между нас си. На турнир за смесени двойки никога не съм участвал. Критерият ми беше първия човек, който ми се обади и ми предложи да играем - и аз се съгласих..(смее се)

Елвира има повече опит обаче..

Е.В.: Миналата година, когото бяхме в Будапеща и участвахме на турнира от ITF аз му казах - ако искаш да спечелиш турнира играй с мен. А той ми каза – ти, ако искаш да спечелиш турнир играй с мен. И аз си казах, я чакай сега да видим какво ще се случи.

С.Д.: Да, така беше. Тя беше първия човек, който ми се обади.

Е.В.: До сега съм играла с други партньори. Човек търси някакво разнообразие..

Какво е необходимо за да е успешна една смесена двойка

Е.В.: Според мен е важно настроението и отношението между хората. Играла съм с парньори, които ми се караха.

С.Д.: ..аз не съм такъв, не се карам..(усмихва се)

Е.В.: Да така е, затова казвам, че докато играехме се чувствах спокойна, единствено това, че правех твърде много грешки и трябва да ги намаля.. За мен е много важно това спокойствие. Играя много добре, когато съм спокойна.

С.Д. Аз не мога да кажа, че сработването в двойката е пътя към успеха, при нас нямаше такова, играем за пръв път в живота си заедно. Трябва да има разбиране между партньорите. Да няма кавги и спорове, да са на едно мнение и да е ясно кой ще е водещия в двойката. Не трябва единия да се обижда, че другия е лидер, но трябва ясно да се знае кой е лидера и да се спазват неговите указания.

След тази титла ще продължите ли да играете заедно

Е.В.: Да, аз много искам.

С.Д.: Ако имам физическа възможност – ще играя. Само да съм здрав и имам възможност.